HU
DE   EN   FR
Elektropolírozás, Sorjázás, Pácolás, Passziválás

Anyagok

Messen

EHEDG COMPANY MEMBER 2013
­

ÉRTÉKNÖVELŐ FELÜLETTECHNOLÓGIA

Dekoratív felületek

Jól kinézni és mégis funkcionálisnak lenni – sok fémfelülettel szemben támasztott igény! Az eljárásunk a kinézetét, tapintását, szerkezetét és funkcionalitását, mint sima/fényes, antigraffiti és easy-to-clean öszhangba hozza. Ön a legmagasabb értékű dekoratív felületet kapja!

Funkcionális felületek

Megnövelt eljárási biztonság, csökkentet fenntartási ráfordítások, hosszabb élettartam, megemelt termékminőség és gazdaságosság csak néhány pont, amit az felületek optimalizálásával elérhet. Csak egy munkafolyamatban is képes a POLIGRAT-eljárás több funkcionális tulajdonság kombinációját elérni, egyebek mellett kifáradási szilárdság, korrózióállóság, passzivitás, tisztítási-/steril tulajdonság, sorjamentesség és sok más.

Sorjamentes felületek

A fémfelületek sorjái a gyártás során keletkeznek és a munkadarabot legrosszabb esetben használhatatlanná teszik. Hogy a hibamentes alkalmazást garantálni lehessen, a fémfelületeket sorjátlanítani kell. Ez az anyag és a felületek igénybevétele szerint különböző eljárásokkal lehetséges.

Elektropolirozás

Elektropolirozás (másképp elektrokémiai polirozás) a leválasztásos eljárások közé tartozik. Ilyenkor a speziálisan a fémhez megfelelő elektrolitban a fém anódos leválasztása történik. Az elektropolirozás célja a felületi érdesség csökkentése, tehát a sorjátlanitás, valamint a simaság és fény biztosítása. Az alkalmazott elektrolit (kemikália) a megmunkált fém szerint különbözik. Elektropolírozást kínálunk aluminium, nemesacél, kobaltötvözetek, szénacélok, réz és rézötvözetek, magnézium, nikkel és nikkelötvözetek, titán, cink (horgany), cirkon és különleges fém munkadarabokra.

Kémiai polirozás

A kémiai leválasztás által a munkadarabok a nehezen hozzáférhető helyen is sorjátlaníthatók és fényesíthetőek, repedési csírák eltávolíthatóak. Az elektropolirozással ellentétben a kémiai polirozásnál armmentes eljárásról van szó. Ahogy az elektropolirozásnál, a kémiai polirozásnál is a mechanikus eljárással hozzáférhetetlen helyeken történik a leválasztás. Kémiai polirozás elvégezhető a normál acélon, szénacélon, titánon, cirkonon, réz és rézötvözeteken.

Pácolás

A galvanikus-technikai területen a pácolást, mint felületkezelést használják, hogy mindenek előtt fém munkadarabonak az oxidáció ellen védelmet kínáljanak. Oxidmentes felületet készítenek, ami a további felületkezelések előkezeléseként szolgál. A mindenkori anyagnak és a munkadarab tulajdonságának megfelelően kerül meghatározásra a pác kémiai összetétele, a behátási idő és a hőmérséklet. Gyakran az eljárást elektromos árammal segítik. Pácolás használnak rendszerint aluminium, nemesacél, kobaltötvözet, szénacél, réz és rézötvözet, magnézium, nikkel és nikkelötvözet, titán, cink (horgany) és különleges fém munkadaraboknál.

Passziválás

Passziválás alatt a felülettechnikában a fém munkadarabon (nemesacél) spontán keletkező, vagy célzottan létrehozott védőréteget értenek, ami a alapnyersanyag korrózióját megakadályozza vagy erősen lelassítja. A passziválás célzott létrehozása történhet merítő- vagy szóróeljárással.

Tisztítás

Gyógyszer- és félvezetőipar vagy vákkuumtechnika csak néány példa, ahol a rendszerelemek tisztasága fontos szerepet játszik. A tisztítóeljárásunk lehetővé teszi a nemkívánatos rétegek vagy maradványok eltávolítását a fémfelületekről, a korrózióállóság visszaállítását a korróziónyomok egyidejű megszüntetésével, vízkőlerakódások és más szennyeződések a nagytisztaságú funkcionális felületek eléréséig hogy az ezt követő eljárások minőségét biztosítsák.

Rúzstalanitás

A nemesacélfelületek természetes meglévő passzívrétege öregedhet és rozsdavörös fedőréteg, úgynevezett rúzs képződik. Rúzsosodás általában nem elfogadható. Félő, hogy a fedőrétegek idegen részei elszabadulhatnak és a biztonságos üzemvitelt megakadályozzák. Rúzstalanítás – a rúzsréteg vegyi eltávolítása – a tisztítóvegyszerek alkalmazásával történik, amelyek a nemesacélt nem támadják meg.

Szinezés (anódizálás)

A szinezés (anódos oxidáció) a felülettechnikában a fémeken oxidréteg elektrolitikus eljárással (merítőkád) való készítését jelenti. Alkalmazák a korrózió vagy kemikáliáktól való védelemre (műszaki alkalmaás) vagy dekoratív felületek elérésére. A POLIGRAT kínálja a szinezést (anódizálást) nemesacélra, titánra és cirkonra.

Bevonatolás

A fémfelületek bevonatolása a felület védelmére történi, például korróziótól, kemikáliáltól, ujjlenyomat, graffiti, általános szennyeződés stb. ellen, vagy dekoratív célokra is, például az építészetben. A bevonatolást szórással, meritéssel vagy hengerekkel viszik fel és utána beégetik. Az eljárás szinte minden fémre alkalmazható.

Eljárások a nukleáris technikának

A nukleáris technikában mindenekelőtt a feladat a dekontamináció és a keletkező vegyi anyagok felkészítése és kondícionálása a végtárolásra A POLIGRAT ezen magas követelményekre saját eljárást fejlesztett, amelyek berendezések és kemikáliák helyszinre szállitásával elvégezhetőek, bérmunkavégzésben vagy az ügyfél által személyesen.

Berendezések / kemikáliák

Minden POLIGRAT-eljárás elvégezhető Ön által önállóan a helyszinen. Szállítunk Önnek erre speciálisan az Ön igényei és követelményeinek megfelelő berendezést (beleértve a szennyvízkezelésre való berendezést) és a hozzátartozó kemikáliákat. Természetesen a helyszinen Ön bevezetést és oktatást kap a helyszinen és a szükséges támogatást.

Kutatás & fejlesztés

A POLIGRAT a széles szakmai portfolióval nem csak a saját eljárásait ajánlja, hanem közvetlen az ügyfelekre és ügyfelekkel meghatározott problémamegoldásokat. A speciális eljárások és termékek új- és továbbfejlesztése a saját kutató- és fejlesztőrészlegünkből származik. Ügyfélspecifikus gyártási eljárások kifejlesztése az ügyfelek számára a feljesztőrészlegünkkel közös munkával történik.

Kapcsolat

POLIGRAT GmbH
Valentin-Linhof-Straße 19
81829 München
Németország

Tel: +49 (89) 42778-0
Fax: +49 (89) 42778-309


info@poligrat.de

www.poligrat.de

ürlap

POLIGRAT UK Limited

2 Holder Road
Aldershot
Hampshire GU 124 RH
Anglia

 

Tel: +44 (1) 252 336337
Fax: +44 (1) 252 322791

 

sales@poligratuk.co.uk
www.poligratuk.co.uk

ürlap

POLIGRAT Magyarország Kft.
Céhmester u. 8.
2170 Aszód

 

Tel: +36 (28) 553 060
Fax: +36 (28) 553 061

 

info@poligrat.hu
www.poligrat.hu

Kapcsolatfelvétel

POLIGRAT GmbH

Valentin-Linhof-Straße 19
81829 München
Németország

Tel: +49 (89) 42778-0
Fax: +49 (89) 42778-309

 

info@poligrat.de
www.poligrat.de

ürlap